Vaccineren: wel of niet!

  • Het is volop in het nieuws op dit moment. In delen van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn geldt de noodtoestand vanwege een uitbraak van mazelen. Ten noorden van de stad New York is begin deze maand ook al de noodtoestand uitgeroepen in een Joodse gemeenschap. De burgemeester heeft laten weten dat ongevaccineerde mensen in de betreffende wijken zich moeten laten vaccineren, en anders kunnen ze een fikse boete van maximaal 1000 dollar tegemoet zien.   

  • Nederland

  • Dit klinkt ver weg, maar ook in Nederland zijn de mazelen in het nieuws vanwege een mazelenuitbraak op een Haagsche kinderopvang. Inmiddels 4 gevallen. De mazelen is een gevaarlijke ziekte, echter de meeste ouders laten hun kinderen vaccineren, waardoor die kinderen geen risico (slechts 1%) lopen om besmet te raken met deze ziekte. Gebleken is echter wel, dat het aantal gevaccineerde kinderen terugloopt en dat is zorgwekkend. Er is zelfs een hoogleraar, die dit zo zorgwekkend vindt, dat hij vindt dat het vaccineren van kinderen verplicht moet worden gesteld, indien ouders dit niet vrijwillig doen. Uiteraard wel pas nadat een goede voorlichtingscampagne ouders niet heeft kunnen overtuigen.

  • Discussie tussen ouders

  • Maar wat te doen, als een van de ouders wel wil vaccineren en de andere ouder niet? Dan bestaat er een geschil tussen twee ouders die samen het gezag hebben over hun kind. Omdat je daar samen niet uitkomt, kun je dit geschil voorleggen aan de rechter. De rechter zal de voors en tegens van beide ouders aanhoren, en zal vervolgens in het belang van het kind een beslissing nemen.

  • Advocaat

  • Voor een geschil over vaccineren, maar ook voor alle andere geschillen tussen ouders, of je nu getrouwd bent, gescheiden of samenwonend, geldt dat er iemand is die een beslissing kan nemen op het moment dat jullie als ouders er onderling niet uitkomen. Je hebt voor dit soort zaken wel een advocaat nodig, die het verzoek bij de rechter kan neerleggen. En dat is waar ik om de hoek kom kijken!

  • mw. mr. N. (Nicole) Geradts

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling