Verzekeraars moeten over de knie!

In het TV-programma Radar werden vorige week weer kwalijke zaken in de letselschadepraktijk aan de kaak gesteld. In de uitzending gingen rechtsbijstandsverzekeraars en aansprakelijkheidsverzekeraars over de knie. Hieronder vertel ik mijn mening over beide kwesties.

De rechtsbijstandsverzekeraars

In de uitzending werd verteld dat menig rechtsbijstandsverzekeraar de zaakbehandeling uitbesteed aan een andere belangenbehartiger voor een vergoeding van €425,-. Een afgestudeerd jurist zal voor dat bedrag pakweg 2 uur verantwoord kunnen werken. Iedereen begrijpt dat binnen zo’n korte tijd moeilijk of geen goede afronding van een letselschadezaak kan volgen.

Daarom is het goed om te weten dat u op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar zelf een advocaat mag kiezen zodra er geprocedeerd moet worden. Die advocaat kan dan doen wat hij nodig vindt. Kies dus altijd voor een erkende gespecialiseerde advocaat.  

Aansprakelijkheidsverzekeraars

Stel: u wordt slachtoffer van een ongeval in het verkeer of op het werk en dat de schuld is van iemand anders. Of u bent het slachtoffer van een medische fout, wat dan? Dan moet de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij uw schade volledig vergoeden. Uit de TV- uitzending bleek dat verzekeraars alles uit de kast halen om maar zo weinig mogelijk te hoeven betalen.

Soms vertragen ze de voortgang of willen steeds meer en nieuwe medische informatie waaruit misschien blijkt dat het slachtoffer voor het ongeval al iets mankeerde. Of ze betwisten medische rapporten als die (te) gunstig voor het slachtoffer zijn. Zo wordt het slachtoffer murw gemaakt opdat hij uiteindelijk maar instemt met een bescheiden vergoeding.  

Kan de politiek er iets tegen doen?

De politiek wil zich ermee gaan bemoeien. Voorgesteld wordt om tuchtmaatregelen te nemen tegen verzekeraars die zich niet correct gedragen. Als letselschadeadvocaat van het slachtoffer vind ik dat een goed idee.

Wat kan een erkende letselschadeadvocaat eraan doen?

Wij kunnen de verzekeraar duidelijke termijnen en grenzen stellen. En als de verzekeraar zich daar niet aan houdt dan gaan wij naar de rechter. Er zijn ook snelle procedures mogelijk: deelgeschil en kort geding. Voor vragen op medisch gebied hebben wij een eigen medisch adviseur. Daarmee bent u op medisch gebied niet overgeleverd aan de verzekeraar.

Wat kunt u doen?

Kies een erkende, gespecialiseerde advocaat. De kosten van rechtsbijstand zijn voor de verzekeraar zodra aansprakelijkheid vaststaat. Een intakegesprek is gratis, maak vrijblijvend een afspraak.

Erland Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling