Verkeersovertreding motorrijder en toch aansprakelijkheid autobestuurder, hoe kan dat?

Zeer recent in een uitspraak van de Rechtbank Den Haag stond een verkeersongeval centraal, waarbij een motor- en autobestuurder waren betrokken. De motorbestuurder, Bas, maakte een aantal verkeersovertredingen. De autobestuurder, Kelly, werd ondanks de verkeersovertredingen van Bas toch aansprakelijk gehouden voor het verkeersongeval. Hoe de rechtbank tot die uitspraak is gekomen zal ik u hieronder uitleggen.

Situatie
De verkeerssituatie is als volgt. Bas stond met zijn motor stil voor een verkeerslicht, achter een andere auto. Een meter of 25 verderop is er een kruising, waarbij verkeer van de andere zijde links kan afslaan naar een zijstraat. Vanuit beide kanten is er tegelijkertijd groen licht, waarbij het afslaande verkeer voorrang moet verlenen aan het verkeer dat rechtdoor gaat. In onderhavig geval betekent dat simpelweg dat Kelly voorrang moet verlenen aan Bas.

Standpunten bestuurders
Kelly stelt niet aansprakelijk te zijn voor het veroorzaken van het ongeval, omdat het de verkeersovertreding(en) van Bas, rechts inhalen met een hogere snelheid dan toegestaan, is geweest die de aanrijding zou hebben veroorzaakt. Bas stelt dat Kelly geen voorrang heeft verleend en dat ze daarmee in strijd heeft gehandeld met de geldende verkeersregels.

Oordeel rechtbank
Uit onderzoek bleek dat vanaf het moment dat Bas zichtbaar werd, tot aan het ongeval, 4,5 seconden waren verstreken. De rechtbank oordeelde dat van Kelly mocht worden verwacht dat zij die 4,5 seconden benutte om het ongeval te voorkomen. Ook overweegt de rechtbank dat volgens vaste rechtspraak van een verkeersdeelnemer wordt verlangd dat hij rekening houdt met fouten van andere weggebruikers en dat hij daarop adequaat reageert om een ongeluk te voorkomen. Kelly is daarin tekortgeschoten en is daarom aansprakelijk voor het ongeval. De fouten van Bas kunnen wel het percentage van de schadevergoeding beïnvloeden.

Conclusie
Zo ziet u dat zelfs in de meest onwaarschijnlijke situatie een verkeersongeval tot aansprakelijkheid kan leiden. Binnen de letselschadepraktijk van ons kantoor houden we onze kennis op peil, waardoor we u zo goed als mogelijk kunnen bijstaan als u bijvoorbeeld slachtoffer bent van een verkeersongeval. U kunt zich altijd bij ons melden voor een gratis gesprek.

Dennis Moonen.

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling